Μήνυμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Το τμήμα Ψυχικής Υγείας και Χρήσης Oυσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) έστειλε το δικό του μήνυμα προς διαφορετικές ομάδες πληθυσμού, που αφορούν την εξάπλωση του COVID-19 με στόχο την προαγωγή της ψυχικής και ψυχοκοινωνικής υγείας. Αποσπάσματα των μηνυμάτων προς το γενικό πληθυσμό καθώς και προς τα άτομα που περνούν αυτό το διάστημα μόνα τους μπορείτε να βρείτε παρακάτω. Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να βρείτε ένα σύνδεσμο με το πλήρες κείμενο στα αγγλικά που απευθύνεται προς τα ηλικιωμένα άτομα και τους φροντιστές τους, τους εργαζόμενους σε τομείς υγείας καθώς και στους συντονιστές υπηρεσιών υγείας.

Μηνύματα προς το γενικό πληθυσμό

  1. Όταν αναφέρεστε σε ανθρώπους που νοσούν από COVID-19 μην συνδυάζετε την ασθένεια με οποιαδήποτε εθνικότητα ή εθνότητα. Δείξτε κατανόηση σε όλους νοσούν σε οποιαδήποτε χώρα κι από οποιαδήποτε χώρα κι αν κατάγονται. Οι άνθρωποι που νοσούν από COVID-19 δεν έχουν κάνει τίποτα κακό, κι αξίζουν την υποστήριξή και την καλοσύνη μας.
  2. Μην αναφέρεστε στους ανθρώπους που νοσούν σαν “περιστατικά κορονοϊού”, “θύματα”, “οικογένειες κορονοϊού”, ή “μολυσμένους”. Είναι άνθρωποι “που έχουν κορονοϊό”, άνθρωποι που “λαμβάνουν θεραπεία για τον κορονοϊό”, άνθρωποι “που αναρρώνουν από κορονοϊό” και μετά την ανάρρωσή τους θα συνεχίσουν της ζωή τους με τη δουλειά τους, την οικογένειά τους και τους αγαπημένους τους. Είναι σημαντικό να διακρίνουμε έναν άνθρωπο από μια ταυτότητα που προσδιορίζεται από μια ασθένεια, με τον τρόπο αυτό μειώνουμε και το στίγμα.
  3. Περιορίστε το να βλέπετε, να ακούτε ή να διαβάζετε νέα για τον COVID-19 που σας κάνουν να νιώθετε ανήσυχοι ή αγχωμένοι.
  4. Προστατέψτε τον εαυτό σας και υποστηρίξτε και άλλους ανθρώπους. Το να βοηθάτετους άλλους μπορεί να είναι βοηθητικό τόσο γι αυτόν που λαμβάνει βοήθεια όσο και για σας τους ίδιους. Για παράδειγμα, μπορείτε να τηλεφωνήσετε σε έναν γείτονα ή σε κάποιον στην κοινότητά σας που γνωρίζετε ότι χρειάζεται βοήθεια. Το να δρούμε όλοι μαζί σαν κοινότητα θα βοηθήσει να δημιουργήσουμε συνθήκες αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση του COVID-19.
  5. Βρείτε την ευκαιρία να πολλαπλασιάσετε τις θετικές κι ελπιδοφόρες ιστορίες και τα θετικά πρότυπα ντόπιων ανθρώπων που έχουν εμπειρία με τον COVID-19. Για παράδειγμα, ιστορίες ανθρώπων που έχουν αναρρώσει ή που στήριξαν έναν αγαπημένο τους άνθρωπο και είναι πρόθυμοι να μοιραστούν την ιστορία τους.
  6. Τιμήστε τους φροντιστές και τους εργαζόμενους σε επαγγέλματα υγείας που στηρίζουν ανθρώπους με COVID-19. Αναγνωρίστε το σημαντικό τους ρόλο στο να σώζουν ζωές και να διατηρούν ασφαλείς τους αγαπημένους σας.

Μηνύματα προς ανθρώπους σε απομόνωση

  1. Παραμείνετε συνδεδεμένοι με τις κοινωνικές σας επαφές. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια καθημερινή ρουτίνα όσο αυτό είναι δυνατό, ή δημιουργήστε νέες ρουτίνες αν οι συνθήκες αλλάξουν. αν οι υπηρεσίες υγείας σάς συνιστούν να αποφύγετε τις κοινωνικές επαφές δια ζώσης ώστε να ελεγχθεί η εξάπλωση της νόσου, παραμείνετε συνδεδεμένοι μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ηλεκτρονικών κοινωνικών δικτύων και βιντεοκλήσεων.
  2. Σε περιόδους στρες δώστε προσοχή στις ανάγκες σας και τα συναισθήματά σας. Εξασκήστε υγιεινές δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν και σας διασκεδάζουν. Ασκηθείτε καθημερινά, διατηρήστε κανονικές συνήθειες στον ύπνο και καταναλώστε υγιεινό φαγητό. Διατηρήστε προοπτική.
  3. Μια σχεδόν συνεχής ροή ειδήσεων σχετικά με τον κορονοϊό μπορεί να κάνει τον καθένα να αισθανθεί πιεσμένος κι αγχωμένος. Αναζητήστε ενημέρωση και πρακτικές συμβουλές σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας από επαγγελματίες υγείας ή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αποφύγετε τις φήμες που διαδίδονται και σας κάνουν να νιώθετε άβολα.

Πηγή: https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/mental-health-considerations.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *