Δημιουργική απασχόληση παιδιών προσχολικής ηλικίας

Οι ώρες που καλούμαστε να περάσουμε στο σπίτι κι εμείς και τα παιδιά μας είναι πάρα πολλές και είναι πολύ σημαντικό στη νέα αυτή καθημερινότητα να εγκαθιδρύσουμε νέες ρουτίνες, για να προλάβουμε φαινόμενα βαρεμάρας και απογοήτευσης. Διαλέξτε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που θα κάνετε μια δραστηριότητα μαζί με το παιδί σας. Είναι προτιμότερο να είναι η ίδια ώρα πάντα, με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα μάθει να την περιμένει με ευχάριστη προσμονή!

  • Επιτραπέζια και παζλ: Παίξτε μαζί με το παιδί σας επιτραπέζια παιχνίδια και παζλ. Είναι ευκαιρία για να μάθει το παιδί σας να συνεργάζεται, να διαχειρίζεται τη ματαίωση όταν χάνει, να μάθει να μετράει, να παίζει ομαδικά.
  • Κυνήγι χαμένου θησαυρού: Κρύψτε ένα παιχνίδι κάπου στο σπίτι και καθοδηγήστε το για να το βρει χρησιμοποιώντας τις λέξεις “ζεστό” ή “κρύο” όταν πλησιάζει ή απομακρύνεται από το “θησαυρό”.
  • Ασκηθείτε μαζί με το παιδί σας: Χορέψτε μαζί με το παιδί σας, γυμνάζοντας με αυτό τον τρόπο το σώμα σας και αμέσως θα ανέβει η διάθεσή σας.
  • Παιχνίδια ερωτήσεων: Κολλήστε χρωματιστά post-it με ονόματα ζώων ή αντικειμένων στο μέτωπο του παιδιού σας και κάντε του απλές ερωτήσεις, μέχρι να μαντέψει τη λέξη που έχετε γράψει. Οι ερωτήσεις πρέπει να είναι κατανοητές και να μπορούν να απαντηθούν με «ναι» ή «όχι». Μια άλλη ιδέα είναι να παίξετε όλοι μαζί μια παραλλαγή του γνωστού παιχνιδιού “‘Ονομα, Ζώο, Φυτό” χωρίς γραφή, ζητώντας από το παιδί σας να σας πει ονόματα, φυτά ή ζώα που αρχίζουν από άλφα, μετά βήτα κ.ο.κ.
  • Ζωγραφιές: Ζωγραφίστε μαζί με το παιδί σας. Αν δυσκολεύεται να δεσμευτεί στη διαδικασία μόνο του, δώστε του ένα επιπλέον κίνητρο ζωγραφίζοντας κάθε μέρα μια σκηνή από ένα αγαπημένο του παραμύθι. Σε λίγο καιρό θα έχετε φτιάξει το δικό σας εικονογραφημένο παραμύθι!
  • Οικογενειακές ταινίες: Δείτε μαζί με τα παιδιά σας μια αγαπημένη σας ταινία κινουμένων σχεδίων. Φτιάξτε ποπ-κορν, διαλέξτε την αγαπημένη σας ταινία και απολαύστε στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΙΔΕΕΣ:
Στα πλαίσια ενίσχυσης της προσπάθειας να παραμείνουμε σπίτι οι εκδόσεις Καστανιώτη προσέφεραν δωρεάν πρόσβαση στο βιβλίο της Ίνγκριντ Τζόπε Στένγκλε, “Παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας”, που περιλαμβάνει ιδέες για δημιουργική απασχόληση νηπίων στο σπίτι. Στα παιχνίδια είναι σημαντικό να συμμετέχουν και οι ενήλικες. Τα παιχνίδια είναι χωρισμένα σε 8 διαφορετικές κατηγορίες που έχουν διαφορετικά χρώματα και σύμβολα και μπορείτε να βρείτε το βιβλίο δωρεάν ονλάιν στον παρακάτω σύνδεσμο: https://kastaniotis.com/book/978-960-03-5746-2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *