Πως να κάνεις περισσότερους φίλους

Μπορεί να βρισκόμαστε καθηλωμένοι στο σπίτι αλλά οι μέρες που θα επιστρέψουμε στο κανονικό μας πρόγραμμα δεν είναι πολύ μακριά. Το ζήτημα της σύνδεσής μας με τους άλλους είναι πολύ σημαντικό και απασχολεί τον άνθρωπο σε όλα τα στάδια της ζωής του.

Η εφηβεία είναι μια περίοδος που το άτομο ζητά περισσότερη ελευθερία μέσω της υγιούς αυτονόμησής του από την οικογένεια. Και οι φίλοι σου αυτήν την περίοδο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία. Από το δημοτικό στο γυμνάσιο και από το γυμνάσιο στο λύκειο οι αλλαγές που συμβαίνουν επηρεάζουν τις σχέσεις μας. Aπό το τμήμα στο οποίο τοποθετείσαι λόγω του ονόματός σου, μέχρι τα μαθήματα γλωσσών στα οποία υπάρχει και πάλι διαφορετικός διαχωρισμός των τμημάτων, καλείσαι να προσαρμοστείς σε διαφορετικά πλαίσια κάθε τόσο.

Διάβασε παρακάτω μερικές σκέψεις για πράγματα που μπορεί να διευκολύνουν τη σύνδεσή σου με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η εμφάνισή σου είναι σημαντική

Δεν εννοούμε το αν είσαι όμορφος ή αν φοράς τόνους μακιγιάζ για να φαίνεσαι ελκυστικότερη ή αν ξοδεύεις πολλά χρήματα για ρούχα σύμφωνα με την τελευταία λέξη της μόδας. Το να είσαι κομψός, έξυπνος και θετικός δεν έχει να κάνει καθόλου με τα παραπάνω. Λένε πως η πρώτη εντύπωση μετράει πολύ και είναι αυτή που διαμορφώνει το 50% της συνολικής εντύπωσης που θα έχουν οι άλλοι για μας. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να έχουμε μια φροντισμένη και περιποιημένη εμφάνιση σύμφωνη με το προσωπικό μας στυλ και γούστο.

Δεν χρειάζεται να φοράς ούτε πολύ ακριβά ρούχα, ούτε να εκθέτεις πάρα πολύ το σώμα σου αφήνοντας γυμνά κάποια σημεία. Ένα απλό T-shirt κι ένα τζιν θα κάνουν τη σωστή δουλειά αρκεί να αισθάνεσαι ευχαριστημένος και άνετος με το αποτέλεσμα. Θα συνιστούσα να διαλέγεις τα ρούχα σου από το προηγούμενο βράδυ, για να μην τρέχεις φορώντας ό,τι νά’ ναι αγουροξυπνημένος το πρωί, ούτε να ανησυχείς ότι θα αργήσεις στο σχολείο. Να θυμάσαι ότι ο τρόπος που ντύνεσαι είναι η εικόνα με την οποία θέλεις να σε θυμούνται οι άλλοι.

Μη ξεχνάς να χαμογελάς

Λένε ότι το χαμόγελο είναι το σημαντικότερο διαβατήριο ενός ανθρώπου και φαίνεται πως αυτή η σκέψη έχει μια βάση. Ένα χαμογελαστό πρόσωπο θα είναι πιο ελκυστικό από ένα κατσουφιασμένο. Οι άνθρωποι θέλουν να είναι κοντά σε ανθρώπους που είναι χαρούμενοι κι όχι σε ανθρώπους που αισθάνονται ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον τους.

Μερικές μέρες είναι πιο δύσκολες από άλλες, μια κακή επίδοση, μια παρεξήγηση στην τάξη, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σου και να κάνει μια μέρα ιδιαίτερα αγχωτική ακόμα κι εξαντλητική. Μπορεί λοιπόν να μην είναι τόσο εύκολο, αλλά μπορείς τουλάχιστον να προσπαθήσεις να χαμογελάς όσο πιο συχνά μπορείς. Δεν έχει σημασία αν το χαμόγελό σου πέσει καμιά φορά σε τοίχο.. Το θέμα είναι ότι εσύ θα είσαι πιο ανοιχτός και πιο προσιτός για κάποιον που θα θέλει να σε πλησιάσει.

Να είσαι ο εαυτός σου

Ίσως αυτό να είναι χιλιοειπωμένο και μπορεί να σου έχουν πει πολλοί “Να είσαι απλά ο εαυτός σου και όλα θα πάνε καλά”. Και τελικά ίσως αυτό να μην είναι και τόσο απλό, ειδικά στο γυμνάσιο και στο λύκειο που υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες για το πως πρέπει να είσαι για να είσαι αποδεκτός και διάφορα κριτήρια για το πως “πρέπει” να είσαι, τα οποία όχι μόνο δεν πληρείς, αλλά μπορεί να μην ενδιαφέρεσαι και καθόλου για να τα πιάσεις.

Γι αυτόν το λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεις και να εκτιμάς τον εαυτό σου γι αυτό που είναι, να γνωρίζεις τις κλίσεις σου, ποια είναι τα πράγματα που σου αρέσουν να κάνεις και ποιες είναι οι προσωπικές σου αξίες. Και να μην κάνεις παζάρια στις αξίες σου για να γίνεις αποδεκτός στην οποιαδήποτε παρέα. Αν προσποιείσαι ότι είσαι κάτι άλλο από αυτό που είσαι πραγματικά, τότε δεν πρόκειται να κάνεις πραγματικούς φίλους, αλλά παρέες, τις οποίες δε θα καταφέρεις να κρατήσεις για πολύ καιρό. Να θυμάσαι: είναι οκ να κάνεις λάθη, είναι οκ να έχεις άσχημες μέρες, είναι οκ να κάνεις το καλύτερο για σένα, είναι οκ να μην είσαι τέλειος και είναι οκ να είσαι αυτό που είσαι.

Ίσως να έχεις την ατυχία να βρεθείς σε κάποια περιβάλλοντα που δεν σου ταιριάζουν καθόλου. Το σχολείο, θα είναι καλό να θυμόμαστε πάντα, δεν είναι παρά ένα από τα μέρη που περνάμε το χρόνο μας. Μπορείς να δοκιμάσεις να ενταχθείς σε άλλες ομάδες επίσης. Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σου; Τι σου αρέσει να κάνεις; Ζωγραφική, αθλητισμός, θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, ραδιόφωνο; Βρες τι είναι αυτό που αγαπάς να κάνεις και ψάξε τις ομάδες που είναι διαθέσιμες στην περιοχή σου. Ίσως εκεί να βρεις ανθρώπους που  να σε καταλαβαίνουν καλύτερα και να σου ταιριάζουν περισσότερο. Αν αυτό που αγαπάς δεν υπάρχει σαν οργανωμένη δραστηριότητα στην περιοχή σου μπορείς να σκεφτείς και να πάρεις εσύ μια πρωτοβουλία για να δημιουργήσεις μια ομάδα. Για παράδειγμα μια κινηματογραφική ομάδα στα ευρύτερα πλαίσια της σχολικής κοινότητας της περιοχής σου ή ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο.

Άκου, μίλα, κι άκου ξανά

Είναι πολύ σημαντικό να ανταλλάσσουμε ιδέες και απόψεις με τους φίλους μας, ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι ευγενικό να καταλαμβάνουμε όλο το χώρο της συζήτησης εμείς μόνοι μας. Μπορεί να θέλεις να τους εντυπωσιάσεις με τις γνώσεις σου, κάτι τρελό που έκανες πέρσι το καλοκαίρι, ή με τις επιδόσεις σου στα αθλήματα ή σε παιχνίδια. Όταν σχετιζόμαστε με τον άλλον είναι πολύ σημαντικό να του αφήνουμε χώρο για να μας εκφράσει τις δικές του σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες του, διαφορετικά δεν θα τον γνωρίσουμε ποτέ.

Αν είναι ο φίλος σου αυτός που μιλάει πολύ, προσπάθησε να μην απαντήσεις καθόλου για λίγη ώρα. Σταδιακά θα καταλάβει ότι έχει πάρει πολύ χώρο στη συζήτηση και θα σταματήσει για να σου δώσει τη σκυτάλη. Αν αυτό δε συμβεί, μπορείς ευγενικά να αλλάξεις το θέμα.

Να είσαι θετικός

Η αισιοδοξία δεν βλάπτει. Να είσαι γενναιόδωρος ψυχικά με τους άλλους, να κάνεις την πρώτη κίνηση αν χρειαστεί και να είσαι ανοιχτός σε νέους ανθρώπους. Αν έχεις θετική διάθεση απέναντι στους άλλους αυτή θα επιστρέψει σε σένα. Αναγνώρισε το καλό στους άλλους, έχε πίστη ότι τα πράγματα θα πάνε καλά κι ότι θα βρεις τρόπο να διαχειριστείς ό,τι κι αν προκύψει στο σχολείο και στις σχέσεις σου με τους συμμαθητές και τους καθηγητές σου. Κι αν δεν τα καταφέρεις μόνος σου, πάντα θα υπάρχει εκεί γύρω κάποιος πρόθυμος να σε βοηθήσει να βρεις μια λύση. Η θετική σου στάση θα σε βοηθήσει να χτίσεις μια θετική αυτοεικόνα, βελτιώνοντας την αυτοπεποίθησή σου. Κι αυτό θα τραβήξει κι άλλους θετικούς ανθρώπους γύρω σου.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *